Wat is een Hosted VoIP provider?

Een Hosted VoIP Provider neemt je veel werk uit handen op het gebied van telefonie. Het is wel van belang de juiste provider te kiezen die je kunt vertrouwen en die mee kan groeien met jouw organisatie. Gelukkig hoeft dat niet een bedrijf om de hoek te zijn, want Hosted VoIP Providers werken op afstand, via internet.

Wat is een Hosted VoIP provider?

Allereerst moet je weten dat VoIP (Voice over Internet Protocol) een spraakverbinding is die via een datalijn tot stand komt. Dit is een digitale techniek. De provider plaatst de bedrijfscentrale niet fysiek binnen uw organisatie maar op een externe locatie. Dit kan een IPBX (Intranet Private Branch Exchange) zijn. De (VoIP) toestellen binnen het bedrijf kunnen via een breedband internetverbinding contact maken met de server van waaruit de telecommunicatie tot stand komt.

Basisbeginselen van Internet Telefonie

Een VoIP verbinding werkt via een Internet Protocol, in tegenstelling tot de traditionele PSTN (Public Switched Telephone Network) lijn. De data wordt in kleine, digitale pakketjes verstuurd en via internet naar de juiste bestemming gebracht. In de meest eenvoudige vorm kun je uitgaan van een PC met een headset die gekoppeld wordt aan een modem. Op de PC draait een stukje software die de spraak omzet naar data en deze via internet doorstuurt. Dit kan ook een VoIP telefoon zijn, een smartphone en zelfs een analoge telefoon.

Mogelijke risico’s

Gezien de relatieve eenvoud van een VoIP verbinding, en de aanwezigheid van een internetverbinding in vrijwel elk bedrijf, zou je kunnen stellen dat een VoIP oplossing eenvoudig zelf te regelen valt. Helaas heeft elke gecompliceerde technologie ook valkuilen. Je wilt een log aan kunnen leggen voor gesprekken, doorschakelmogelijkheden gebruiken, statistieken bijhouden en een koppeling met een database kunnen bewerkstelligen om maar enkele toepassingen te noemen. Daarnaast moet de verbinding zeer betrouwbaar zijn, zeker voor spraak. Het zou erg vervelend zijn als het gesprek met vertraging loopt of wanneer een andere lijn of toepassing de datastroom van het gesprek verstoord.

IPBX

Dit is de bedrijfscentrale die de verbinding daadwerkelijk tot stand brengt voor alle toestellen binnen uw organisatie die werken via een VoIP protocol. Bij IPBX kunnen ook analoge toestellen gebruikt worden in de IPBX centrale, de spraak wordt geconverteerd naar een digitaal signaal. Een IPBX centrale kan fysiek binnen het bedrijf worden ondergebracht, het is ook mogelijk om dit uit te besteden naar een externe Hosted VoIP provider.

Intern of Extern

Je kunt als organisatie kiezen voor een interne oplossing voor VoIP bellen. Dat is vaak een kostbare investering. Daarnaast moet je de hardware en software ook up-to-date houden, je hebt daarmee aanvullend personeel nodig met specifieke competenties. In het geval van defecte hardware moet de backbone dusdanig flexibel zijn dat gesprekken direct reroute worden, dus omgeleid via een andere server om downtime en afgebroken gesprekken te voorkomen. VoIP is een internetdienst, een groot voordeel is de mondiale werkwijze, jouw eigen VoIP hoeft niet per definitie binnen het bedrijf aanwezig te zijn. Sterker nog, een Hosted VoIP Provider kan juist vele voordelen bieden.

Hosted VoIP Providers

“VoIP” staat voor “Voice over IP”, dus spraak via internet. De uitgaande en inkomende lijnen gaan via internet naar een externe dienstverlener die de spraak op de juiste plek brengt. Dit lijkt op het eerste gezicht omslachtig maar het biedt een aantal zeer interessante voordelen. voip telefonie Hardware en software moet onderhouden worden. Bij een eigen oplossing ben je zelf verantwoordelijk voor dit onderhoud, dat kost extra mankracht. Software en firmware moet geüpdatet worden en bij een uitval moet het systeem automatisch overschakelen naar een back-up systeem. Dat is dus een systeem dat alleen aanwezig is voor het geval het primaire systeem uit mocht vallen. Bij een Hosted Voice Provider wordt al het onderhoud centraal toegepast, uitgezonderd onderhoud van enkele voorzieningen op de werkplek. En zelfs die kunnen vaak softwarematig en op afstand uitgevoerd worden. De investeringskosten van een eigen VoIP netwerk zijn aanzienlijk en je bent nog steeds afhankelijk van een ISP (Internet Service Provider) om de data te versturen. De onderhoudskosten kunnen ook oplopen evenals licentiekosten voor de software. Een Hosted Voice Provider spaart een groot deel van de opstartkosten uit en onderhoud is vaak inbegrepen in de prijs. Je kiest zelf voor de diensten die op jouw bedrijf van toepassing zijn. Bij een eigen netwerk moet je vooraf ook rekening houden met de capaciteit. Je kunt een zeer groot netwerk opzetten dat op groei is voorbereid, maar daarmee worden niet alleen de investeringskosten veel hoger maar ook de onderhoudskosten, nog afgezien van verouderde hardware. Als je klein begint en later wilt opschalen is het niet zeker dat de uitbreiding werkt met het oude systeem, en of alle datadiensten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De Hosted Voice Provider heeft voldoende overcapaciteit die elk moment in te zetten valt waarmee je flexibel kunt schalen. Daarmee betaal je alleen voor de diensten die je nodig hebt, en als je behoefte hebt aan meer bandbreedte of uitgebreidere diensten kan dat vaak direct worden aangepast. Één van de beste hosted voip providers van Nederland vind je bijvoorbeeld op de site van voipkiezen.

Koppeling van diensten

Bij een VoIP oplossing worden diverse soorten informatie aan elkaar gekoppeld. Het digitale breedband netwerk werkt immers met data die via een combinatie van hardware en software wordt omgezet naar het juiste bestandsformaat. De telefoonlijn zal geluid doorgeven maar dat kan ook beeld zijn, e-mail of elke andere dienst die via internet tot stand wordt gebracht. En dit proces is van toepassing op zowel uitgaand als inkomend dataverkeer. De provider kan al deze data verwerken naar gelang de behoefte van de klant.

Schaalbaar

De Hosted VoIP provider zal het grootste deel van de dienstverlening op afstand regelen. In het bedrijf worden de gewenste lijnen via internet doorgestuurd naar de provider. Op deze wijze gebruik je alleen de capaciteit die op dat moment vereist is. Data wordt alleen over en weer verstuurd naar gelang het gebruik. Wanneer het bedrijf in snel tempo zou groeien kan de provider meeschalen en een grotere datacapaciteit leveren. Dit kan ook handig zijn voor bedrijven die op specifieke momenten plotseling veel meer spraakverkeer moeten verwerken, of juist in een rustige periode terechtkomen. Een veelgebruikte toepassing voor het opschalen is het gebruik maken van een 088 nummerblok. Hier kan je een 088 nummer aanvragen. Voor tarieven van 088 nummers klik je hier.

Conclusie Een Hosted VoIP Provider biedt schaalbare oplossingen voor uw organisatie. Internet heeft het outsourcen van diensten veel eenvoudiger en betrouwbaarder gemaakt, en je kunt voor elke dienst de juiste specialist inschakelen op vrijwel elke locatie in de wereld. Haal uw voordeel uit de schaalbaarheid, het gegarandeerde onderhoud en de duidelijk definieerbare kosten die een Hosted VoIP Provider kan leveren.

Nummer Zoeken? Bel 1838